Rødbedegravad torsk – I mere end godt selskab.

Sponseret indhold – I samarbejde med Gammel Dansk.

Nu skal I høre en episk skildring, om et følge som valgte at søge eventyret i vildmarken og… Nå nej. Det regnede. Så som du nok kan høre, havde jeg faktisk temmeligt vilde planer for denne eftermiddag. Her taler vi god mad lavet over bål og endnu bedre selskab. Men så skulle det ske, som næsten altid sker i november. Det regnede. Det lyder lidt vattet, men nu havde jeg været småsyg i håbløst lang tid, så hvis jeg skulle til at gamble med endnu mere snot, måtte jeg nok opgive ævred. Det er jo lidt min højsæson arbejdsmæssigt, så der var også meget begrænset tid til at ligge vandret. Så jeg prioriterede hyggen frem for det store episke sceneri udenfor. Jeg havde gjort alle retter klar, så de nemlig kunne laves nemt og bekvemt i det fri og over bål for en enkelt af dem. Så skulle heldet være med os, at solen tittede frem eller bare ikke stod ned i lårfede, så skulle vi ud. Men det blev vådt. Så vi blev inde og da det også var den eneste frie dag jeg kunne samle folket på, var det heller ikke muligt at skubbe dagen.

Grunden til at det hele kom i stand, var at Gammel Dansk udfordrede. Og ikke på den måde de fleste nok er blevet udfordret af (og i) Gammel Dansk, for her var hyggen og fællesskabet nemlig i højsædet. Jeg havde et par uger forinden været til en mandeaften, som i høj grad stod i bål (og duft deraf), hyggen og madens tegn. Det var det jeg havde lidt i tankerne at gøre efter.

Jeg er jo som oftest proviant mester, når det kommer til vores små sammenkomster. I bund og grund hænger det jo også godt sammen med at jeg faktisk også godt kan lide at lave maden. Og de andre godt kan lide at spise den. Ingen gider rigtigt at vaske op – men sådan er det jo nok oftest. Jeg er måske en anelse bossy, så det er også rart, at jeg kan bestemme hvad vi skal have at spise. Jeg havde kun tre retter i baghovedet til os, som jeg også synes var passende. Den første får I opskriften på her og det er i bund og grund en salat. Med fisk og fed creme fraiche. men jeg er sikker på at man sagtens kan tale sig ud af at det er en salat. Til hovedret stod den på vildt. Det var gråand, en halv pr. mand, hvor lårene var langtidstilberedt med smør og gammel dansk og brystet blev stegt på benet ala minute. De skal helst være ret rare, for at de ikke bliver kedelige og seje. Og dem her var ret meget i skabet. Lige med dem er jeg ret glad for at vi var hjemme. Det er nemmest at lave under kontrollerede forhold. Derudover var der lidt selleripuré, saltbagtebeder og syltet kvæde til. Saucen blev lavet på fond fra det resterende skrog, noget solbær, mere gammeldansk og en gastrique. Faktisk en mere vellykket saucen end jeg turde regne med. Den havde den perfekte kombination af frugt og syre fra solbær, sødme fra gastriquen og så bunden fra fonden. Som afslutning på hele kalasset blev det til en gang comté med honning. Det er simpelt og lige til sådan noget her, skal man ikke stå og vimse rundt med små sukker desserter.

Jeg havde faktisk preppet alt, så det hele blot krævede et par minutter i køkkenet at afslutte. Det er sådan man bør gøre til alle sammenkomster. Vi er efterhånden blevet så ophængt af børn, arbejde og alle mulige andre frihedsberøvende interesser, at når man endeligt har tiden til det gode selskab, så skal det også nydes.

Og så lige opskriften på vores forret. Det kan også sagtens være at I ser en udgave af hovedretten snart. Den blev bedre end jeg turde håbe på. Specielt saucen. Men små skridt, så vi starter med forretten. I har vel efterhånden bemærket, at jeg er glad for torsk og dens fætre i mange afskygninger. Jeg foretrækker det lidt mere magre hvide kød end fx laks. I kan også sagtens bruge laks til den her, men nu er mine præferencer jo bare anderledes. Lav også gerne rigeligt af den, da den ville passe godt ind både til nytåret og til julefrokostbordene. Denne kan også sagtens spises med rævesauce til.

Reelt set skal fiske fryses inden det spises, når det ikke varmetilberedes. Så i stedet for først at fryse, tø og så grave, vil jeg gøre fisken klar, komme på frost og langsomt lade den tø på køl. Saltet arbejder stadig selvom den er i fryseren, så det kan spare en smule tid i sidste ende.

Skal du lave retten til rigtigt mange, kan du også med fordel lave den på fad og så selv lade folk tage derfra. Jeg har lidt en forkærlighed for tallerkenanretning, men det bliver også hurtigt lidt upraktisk, hvis man skal lave til hele den pukkelryggede.

Rødbedegravad torsk - I mere end godt selskab.

Thomas
Forb. tid 15 minutter
Samlet tid 15 minutter
Antal 4 portioner

Ingredienser
  

Torsk

  • 350 g torskeloin
  • 1 rødbede
  • 1 spsk dildspidser
  • 3 spsk groft salt
  • 1,5 spsk sukker
  • 6 cl gammel dansk

Herudover

  • 0,5 frisee salat
  • 1,5 dl creme fraiche 38%
  • 1 lille glas balsamico perler - Kan købes færdige men erstat eventuelt bare med en smule god balsamico.
  • 0,25 blomkål
  • Olivenolie
  • Rød skovsyre
  • Kørvel

Sådan gør du
 

  • Fjern skindet fra torsken. Sikr dig at der ikke er nogle ben i. Læg den i et passende fad.
  • Giv rødbeden og bland med dildspidser, salt og sukker. Fordel blandingen både over og under torsken. Drisl med Gammel Dansk. Film torsken og sæt den på frost i mellem 12-20 timer.
  • Tag torsken fra frost og lad den tø forsigtigt på køl - brug minimum 12 timer på den, så den kan arbejde færdigt.
  • Fjern overskydende rødbeder og skyl under den kolde hane.
  • Skær tynde skiver og anret på tallerknerne.
  • Sæt små dupper af creme fraiche og top med balsamicoperler, plukket frisee og blomkål skåret tyndt på mandolinen.
  • Afslut med en smule olie, salt, peber og urter i form af kørvel og skovsyre.

 

Join the Conversation

  1. Hej Thomas! Jeg skal holde en ret stor fest – og da jeg er madnørd lige som dig, skal det være en madfestival, hvor vi skal lave en masse mad-ting i løbet af dagen. Bliver dog nødt til at forberede lidt på forhånd, og så faldt jeg over din gravade torsk, som både ser smuk og lækker ud! Og spørgsmålet: jeg kan se, at dyret skal på frost et stykke tid. Har du prøvet at lade fisken blive på frost i et længere stykke tid, og så bare tage den op et halvt døgn inden brug? Ting bliver jo sjældent bedre af at blive frosset (undtagen kransekage, men det er måske ikke verdens bedste forret ;-)) – så spsm er, om denne ret bliver VÆSENTLIGT ringere af at ligge på frost en uge eller to..
    KH Nana
    PS – godt at følge dig på insta! Jeg hedder nanas_food_for_thought, hvis du vil kigge med hos mig 😉

    1. Hej,
      Du kan sagtens rimme den lang tid før. Men så ville jeg rimme den et døgns tid. Fjerne overskydende rødbede med mere. Og så fryse den.
      Saltet vil blive ved med at arbejde, når den fryser, hvis der er ekstra på. Så den kan godt blive lidt for salt. Det er ikke sikkert, men har prøvet det en enkelt gang.

      Men det kan sagtens fryses færdigt. Så er det faktisk også ret nemt at skære det tyndt, når det er frossen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close