Om ikke særligt længe går jeg i luftigt på P1, hvor vi skal tale om at sable champagne. Men da jeg jo også lidt madspildsagtig, så kommer der også en lille opskrift, hvor du kan lave en både ualmindelig lækker og nem dessert ud af dine alkoholrester. Her er der specifikt tænkt på dine bobler, men du kan også bruge en smule hvidvin eller hedvin. Undgå at lave den på ren snaps, da det godt kan blive en smule. ahem. krads. Det er ret klassisk at bruge marsala til at lave den med. Hvis du synes den er lidt for voksen – eller der er børn som spiser med – kan du folde en lille smule flødeskum i.
Sådan en sabayonne (zabaglione) er meget brugt i Italien og er mange gange også basen for is. Reelt set er det jo bare en pendant til den “klassiske” vaniljecreme eller creme anglaise, hvor det bare er en mælke/fløde ting, som man legerer med æggeblommerne i stedet for vinen. I Danmark vil vi kalde det en vinskumscreme eller sauce. Vi fik det faktisk til min konfirmation. Her bare lavet af pulverversionen med frugt i den klassiske halve melon. Men det er mange år siden. Jeg kan stadig ikke lide melon og vil til hver tid foretrække min sabayonne lavet rigtigt – som her.
Men lige denne dessert der er lavet her, er faktisk tænkt som noget af det allernemmeste, som jeg kunne komme på. Faktisk burde der ikke være meget mere end 10 minutters arbejde – og lidt indkøb i den. Cremen kan sagtens holde til at blive lavet et par timer før, men den er selvfølgelig bedst helt nylavet. Og selve desserten skal lægges sammen i sidste øjeblik, da den ellers bliver for våd. Jeg har her brugt blåbær fra frost. Men brug gerne andre frugter og bær fra frost. Faktisk synes jeg det er bedst lige til det her, at frugten har været frossen forinden, da det ødelægger den en smule, hvilket jo ikke er en fordel ellers, men her gør det at den trækker saften nemmere ud. Kagerne er små amarettini småkager, som er en art makroner. Du kan bruge almindelige makroner eller ladyfingers, hvis du ikke kan opdrive dem her. Alternativt også biscotti. Sørg for der er godt med saft til dem.
I den her portion er der til cirka 4 portioner.
Sabayonne - Stop spild af alkohol
Ingredienser
Sabayonne
- 4 æggeblommer
- 50 g sukker
- 0,5 vaniljestang
- 2 dl mousserende vin / hvidvin
Herudover
- 200 g frosne bær her blåbær
- 2 spsk sukker
- Blåbærpulver fra Mill and Mortar
- Amarettini makroner.
Sådan gør du
- Vend den frosne frugt med sukker og lad det tø stille og roligt op. Lad det gerne ske over natten på køl.
Sabayonne
- Pisk sukker, æggeblommer og vaniljekorn let luftige.
- Kom over et vandbad og tilsæt i en fin stråle vinen.
- Pisk over varmen til den er blevet luftig og ensartet i massen. Du skal piske hele tiden. I starten vil der være en masse små bobler. Du kan se som den begynder at legere, vil de forsvinde. Når massen er tyk er den færdig. Den skal være cirka 72-74 grader. Den må endeligt ikke koge.
- Tag skålen af varmen og sæt den i isvand, så det stopper tilberedningen. Fortsæt med at piske et par minutter til den er svalet let. Så er du sikker på den ikke pludseligt skiller.
Servering
- Kom makronerne i bunden.
- Top med frugt og saften fra dem.
- Sæt et par gode skefulde sabayonne creme og slut af med en smule blåbærpulver.
- Føler du et stort overskud i din hverdag, topper du med bladguld. Det er væsentlig billigere end det lyder, men kan være svært at opdrive. Da det ikke smager af noget, vil jeg ikke bruge meget ekstra energi på at opdrive det.
Uhm det ser rigtig godt og lidt anderledes ud:-)
Et super godt nytår ønskes!
Tak for året der gik og din megen gode inspiration her på bloggen:-)