Nu er vi ved at være kommet os efter nytåret. Det var faktisk ikke en gang tømmermændene som var hårde. Det var vist bare mere forspisningen og brug for lidt afslapning efter et par dage, som der var brug for.
Da vi havde planlagt de retter vi ville lave, fandt vi ud af, at ingen af os havde tænkt på østers eller osten. Og lige præcist de to ting kan man altså ikke undvære når det skal være rigtigt festligt. Mikael fik lov til at tage østers og så stod jeg så der med osten. Man kunne jo godt regne ud, at dit geniale udspil skulle komme som ret nummer 10. Så ved man også at folk ikke er sultne.. Og man måske er en lille smule fuld. Bare en lille smule. Så det skulle heller ikke være for kompliceret. Der skulle dog stadig være en eller anden form for kapow, for det ikke skulle falde udenfor resten af menuen.
Mikael og jeg var for ikke så lang tid siden ude og lave mad på fælleden over ild. Her biksede vi blandt andet krondyr sammen over bål. Synes det var lige vildt nok at servere krondyr til osten, da jeg allerede havde lavet en ret med krondyr. Men i den ret havde vi også lavet nogle saltbagte løg. Hvis du vil lave løg og krondyrsversionen, så skal du lave denne ret i stedet.
Jeg synes det blev en ret god ret, selvom man kan tro at det er en rødvinskogt pære med vaniljeis, som ligger på tallerknen. Så kan man godt blive lidt skuffet. Jeg har brugt Høgelundgaard som blåskimmel, da det er min favorit af den salgs. Og så da jeg alligevel var i torvehallerne for at hente den, supplerede jeg op med en gang 48% creme fraiche. Yausaaa… Og så lige double cream for at være sikker på, at der ikke er indgået det mindste kompromis. Du kan udskifte osten med en anden blåskimmel, du skal bare være sikker på at den er nogenlunde blød, så den kan røres ud. Det samme med creme fraichen, det er jo desværre ikke alle som har adgang til torvehallerne. Men sørg for at du ikke går under 38%. Og det er ikke for at blære sig. Er bare bange for at den ikke vil sætte sig med mindre. Så spis hellere lidt mindre, hvis det er fedtprocenten, som trykker. Jeg har lavet opskriften til 4-5 personer, men sørg for at bage et par ekstra løg. Når de er meget møre, kan de godt være lidt svære at håndtere, da de nemt falder fra hinanden på den gode måde. Du kan både koge portvinen ned og bage løgene i god tid. Så skal de bare samles i sidste øjeblik.
Saltbagte løg med blåskimmelcreme.
Ingredienser
Blåskimmelcreme
- 80 g høgelund
- 120 g creme fraiche - Minimum 38%
- 0,5 dl fløde
- 0,5 spsk flydende honning
- Salt peber og en smule eddike eller citronsaft.
Bagte løg i portvin
- 300 g salt
- 5-6 rødløg
- 10 stilke citrontimian
- 3,5 dl portvin
- 2 spsk honning
- Sort peber
Sådan gør du
Blåskimmelcreme
- Rør blåskimmel og creme fraiche sammen. Juster konsistensen med en smule fløde. Den skal være blød.
- Smag til med salt, peber, lidt syre i form af eddike eller citronsaft og så honning.
- Sæt cremen på køl minimum en time.
Bagte løg i portvin
- Fordel en masse staniol på bordet og kom herpå salt og løg med skal osv. Top med timiankvistene. Luk godt til.
- Bag løgene i 75 minutter ved 180 grader. Er løgene meget store, lidt længere. Meget små, lidt kortere.
- Lad dem køle og tag så den yderste skal af, så du har et næsten glasklart løg. Pas på med at fjerne så meget af bunden, da de så ellers kan falde fra hinanden.
- Kom portvinen i en gryde og kog den ned til du blot har cirka 1dl tilbage. Kom friskkværnet sort peber og honning heri og lad det bruse let op.
- Kom løgene i portvinen og lad dem glasere i den. Lun forsigtigt igennem hvis de er køleskabskolde. De skal ikke være brændende, bare ikke iskolde.
- Kom løgene på en tallerken med en smule creme på siden. Server lidt af portvinen ved løget og top det op med en smule citrontimian, hvis du har lidt til over.