Shak-hvad-for-noget? Ja, jeg kan roligt sige, at det er første gang at jeg bringer israelsk mad på siden.
Jeg har sådan en boks, så jeg kan optage alt det fjernsyn, som jeg ikke lige når at få set. Jeg havde et par afsnit af nogle middelhavsprogrammer, som var med Yotam Ottolenghi. Jeg havde godt nok set dem før, men de er så dejligt autentiske, at de altid godt kan bruge et gensyn. I det her program jeg så, var han i Israel og man blev præsenteret for nogle af de lokale klassikere. En af dem var så Shakshuka. Shakshuka minder vel mest om en gang Huevos Rancheros. Det er æg, som bliver tilberedt i en krydret – med tryk på krydret – tomatsauce. Det er sådan en ret der kan spises til alle måltider. Vi skulle så have den til aftensmad, så den fik også selskab af en god fyldig salat.
Her er opskriften, som passer til to personer. Det er ret nemt at skrue op og ned for mængderne, hvis I er flere, som skal have en lidt anderledes brunch fx. Det samme med chilien, du gør den bare lige så stærk, som du kan klare, men den må altså gerne have lidt bid. Det kan godt være at der er en del hvidløg i, men det er altså ikke overdøvende. Den tager cirka 30 minutter at lave, men du skal ikke arbejde hele tiden.
Hvad skal du bruge?
- 1 løg
- 2 chilipebre
- 5 fed hvidløg
- 3 spsk olivenolie
- 500-550g tomater
- 1dl vand
- 1 spsk paprika. Skal du have lidt mere styrke, så kan du også give den en gang cayenne.
- 5-6 æg
Start med at at stege løg, chili og hvidløg i rigeligt olie. De skal ikke tage farve, kun blive blanke. De gør heller ikke noget, hvis de er skåret lidt groft.
Som med løgene, samme historie for tomaterne. Når løgene er klar, kommer du groftskårne tomater ved. Kom eventuelt også en deciliter vand ved, så de nemmere koger ud. Kom paprika ved. Lad dem stå og simre i 10 minutters tid til de er kogt let ud. Smag til med salt og peber.
Slå forsigtigt æggene ud i den kraftige tomatsauce nu. Det er vigtigt at blommerne ikke går i stykker, men når de er landet på panden. Men hviderne skal gerne køres en lille tur rundt i saucen med enten enden af en ske eller lignende.
Lad dem stå og boble indtil viderne er stive, men blommerne stadig er en runny. Sådan 3-5 minutters tid.