Ved du hvad der står I min kalender de næste 14 dage? Korrekt. Ingenting. Der er nemlig ferie på tapetet. Og jo, jeg skal da lave lidt hygge arbejde, men det er det, som man godt kan lide. Rettelse, jeg kan lide alt det arbejde jeg laver, ellers gider jeg nemlig ikke. Det er et at principperne i verdensfirmaet. Jeg har nemlig indset, at hvis jeg tager noget arbejde, som jeg ikke gider lave, så bliver det ikke godt og det forplanter jo sig. Men tilbage til den ferie ting. Vi er netop ankommet i sommerhuset i Blåvand, hvor den står på næsten total afslapning. Jeg har stadig planer om at fiske og kokkerere lidt, så jeg ikke falder helt om på sofaen.
Men inden vi tog afsted hjemmefra, skulle køleskabet tømmes. Der er ikke noget som er mindre interessant at komme hjem til end et – øhh – “fermenteret” køleskab. Så den har stået meget på slat-mad. Hvor alle de sidste rester blev tryllet til noget nyt. I hvert fald dem som ikke kunne holde sig i vores fravær. Her blev der brugt en del af de skårne urter, parmaskinke, artiskokker på glas, gule beder og løg. Det blev suppleret op med en lille ribbenssteg, som hurtigt og gelinde blev udbenet, flækket og rullet med de gode sager. Derefter fik det bare lov til at hygge sig lang tid på lave grader.
Tilbehøret blev beder og løg, som stegte med det sidste stykke tid. En sovset pesto og en gang fuldfed polenta. Hvis du bare har lyst til en salat og lidt godt brød til, så er det faktisk også helt fint. I forhold til polentaen, så følg lige opskriften på pakken. Jeg sjussede mig lidt frem. Bare du sørger for at supplere op med masser af smør og friskrevet parmesan, så er du godt kørende.
Jeg købte en ribbensteg, som inkl ben vejede lidt over 1kg. Her var der mad til 4 normaltspisende, 2-3 grådige mennesker. Og ja, du bliver let grådig, for den smager virkeligt godt. Men fyldet får jo også stegen til at strække længere. Hvis du ikke vil fedte med at fjerne ben med en kniv, hvilket ellers er ganske nemt, så kan du også sagtens købe slaget. Det er den benfri del af brystet. Eller måske nakken, som du også flækker. Fyld svinet med lige præcist de ting du har på lager. Det kunne også sagtens have været oliven, peberfrugt eller soltørrede tomater i stedet for artiskokker – men nu var det det, som jeg en gang havde. Urterne kan være basilikum, timian, rosmarin, oregano eller bare good ol’ persille. Du skal ikke holde dig tilbage her. Bland dem gerne og sørg for at bruge rigeligt.
Sommer porchetta med polenta
Ingredienser
Porchetta
- 1 ribbenssteg - ca 1-1 2kg
- 1 rødløg
- 3 fed hvidløg
- 5 skiver parmaskinke
- 0,5 glas grillede artiskkokker
- 1 god håndfuld oregano og rosmarin
- 1 øl
- salt og peber
Tilbehør
- 4 store forårsløg
- 4 gule beder
- 1 god håndfuld basilikum - inkl stilke
- 30 g parmesan
- 1 spsk mandler
- 1 dl olivenolie
- 1 citron
- Salt og peber
Sådan gør du
- Start med at udbene ribbensstegen. Det er ok at der sidder lidt brusk tilbage. Herefter flækkes stegen et par gange, så den bliver ret stor og flad.
- Krydder godt med salt og peber. Herpå kommes finthakket rødløg, parmaskinke, hvidløg og urter. Skær artiskokkerne i små tern og fordel dem over stegen.
- Rul stegen stramt og snør den. Gnub godt med salt ind i sværene.
- Kom i en bradepande og hæld en øl ved. Steg cirka 2,5 timer ved 140 grader. Herefter tilsættes halverede beder og forårsløg (den tykke hvide del). Steg endnu 45 minutter. Nu kan man lige skrue op på 225 grader, hvis sværen ikke er helt sprød. Men hold øje med den. Lad den trække i 15 minutter før den skæres.
- I mellemtiden laves pestoen, som her består af det grønne fra forårsløgene (derfor jeg har undladt at komme hvidløg i), basilikum, olie, citronsaft og skal, parmesan og mandler. I bund og grund blendes alle tingene blot sammen og smages til.
- Kog polentaen og kom smør og parmesan i til du skammer dig.
Server
- server polenta, bagte beder og løg, kød og pesto. BUM.