Der er et eller andet med mig og kål og fisk. Jeg synes det er et noget så fantastisk miks. Men hver eneste gang jeg deler den på bloggen forsvinder det lidt ud i uvisheden. Det er vist ikke lige sådan noget folk gør sig i… Men burde! Det er altså mægtigt godt. Så nu prøver jeg igen. Jeg vil dog sige at denne med mørksej og den forrige med torsk er mere tilgængelige end den første med fjæsing. Jeg læste faktisk et sted, at den hyppigst fangede fisk er mørksejen. Men af en eller anden grund, så står den altid lidt i baggrunden i forhold til torsken. Og det er altså en skam. Jeg at den er mindst lige så delikat. Faktisk synes jeg faktisk jeg har svært ved at smage forskel når de er tilberedt. Den er som regel også billigere end torsken, som der også er væsentlig færre af. Så brug det her lille oprob til at gribe chancen og spise mere mørksej.
Der bliver lidt ekstra blomkålspuré af denne portion – altså afhængig af hvormeget I spiser. Men skulle der være noget til overs, så er det altså en fantastisk base til en blomkålssuppe. Det er blot at supplere op med en gang fond, koge op. Måske lige give en ekstra gang fløde og så smage til. Jeg lavede den lidt avancerede version, hvor den også fik tilgang af en lidt kikærter og harissa. Den blev så toppet med flere kikærter, som var stegt sprøde i olie sammen med Ras el hanout. Mynte og oliven for at fuldende det. Leg lidt med det.
Kålen var lidt sådan en blandet omgang. Jeg havde lidt rosenkål, som jeg plukkede. Jeg havde hjertet af et rødt spidskål, som jeg havde gemt til lejligheden. Jeg gemmer altid de små inderste blade til noget rigtigt godt. Så var der også se små blade, som var rundt om blomkålen. Så længe de er små, ryger de lige i løgneren. De lidt større skal helst lige varmes igennem. Husk også, at du altså sagtens kan bruge det hele på blomkålen, når det skal laves til puré og suppe. Det er åndssvagt at smide god mad ud.
Det skal du bruge – 2 portioner:
300g mørksej (i 2 stykker)
5 store jordskokker
Salt, peber og olivenolie
0,25 (stort) blomkål
1dl fløde
35+15g smør
1 øko citron
1,5 tsk grov sennep
2 håndfuld spæd kål
Det gør du:
Skrub jordskokkerne grundigt. Del dem i kvarte og vend dem med olie, krydr med salt og peber. Bag jordskokkerne 35-40 minutter ved 225 grader.
Del blomkålen i mindre stykker. Kog mørt i usaltet vand. Blend med 35g smør og fløde. Smag til med salt, peber, citronskal og saft af en halv citron (cirka).
I 15g smør steges fisken. Den skal lige krydres med salt og peber først. Den skal have 3,5minutter på den skindsiden og 1 minut på den anden. Du kan se hvordan varmen trækker op i fisken og her skal du gå efter at stege den 80% færdig på den ene side og så cirka 20 på den anden. Tag fisken af panden og lad den hvile et par minutter.
Pisk sennep og citronsaft og skal af den sidste halvdel af citronen i smørret. Vend kålen heri. Giv et hurtigt opkog og sluk så for varmen. Vend kålen heri og arbejd den rundt til den er blevet coated i den varme vinagrette. Den skal som sådan ikke tilberedes så meget.
Kom en smule puré på en tallerken, herpå fisken og de bagte jordskokker. Slut af med godt med kål og vinaigrette.
Spis med det samme.
Det skal du bruge – 2 portioner:
300g mørksej (i 2 stykker)
5 store jordskokker
Salt, peber og olivenolie
0,25 (stort) blomkål
1dl fløde
35+15g smør
1 øko citron
1,5 tsk grov sennep
2 håndfuld spæd kål
Det gør du:
Skrub jordskokkerne grundigt. Del dem i kvarte og vend dem med olie, krydr med salt og peber. Bag jordskokkerne 35-40 minutter ved 225 grader.
Del blomkålen i mindre stykker. Kog mørt i usaltet vand. Blend med 35g smør og fløde. Smag til med salt, peber, citronskal og saft af en halv citron (cirka).
I 15g smør steges fisken. Den skal lige krydres med salt og peber først. Den skal have 3,5minutter på den skindsiden og 1 minut på den anden. Du kan se hvordan varmen trækker op i fisken og her skal du gå efter at stege den 80% færdig på den ene side og så cirka 20 på den anden. Tag fisken af panden og lad den hvile et par minutter.
Pisk sennep og citronsaft og skal af den sidste halvdel af citronen i smørret. Vend kålen heri. Giv et hurtigt opkog og sluk så for varmen. Vend kålen heri og arbejd den rundt til den er blevet coated i den varme vinagrette. Den skal som sådan ikke tilberedes så meget.
Kom en smule puré på en tallerken, herpå fisken og de bagte jordskokker. Slut af med godt med kål og vinaigrette.
Spis med det samme.
Det ser superlækkert ud. Lige nu er fløde bandlyst (kur), men det skal helt sikkert prøves senere.
jeg tror også sagtens du kan lave en flødefri version. Det er vigtigt at koge blomkålen helt ud så.
Faktisk kan et håndfuld kogte ris have faktisk samme jævnende effekt som fløde og smør. Prøv at blende det i istedet for.
Thomas