Lige nu er det bare mega meget æblesæson. Det er svært at komme udenom. Og da min kæreste hustru kom hjem fra forældrene med en ordentlig pose æbler stod det klart. Der skal svin til de æbler. Kan næsten ikke huske, hvornår vi sidst har spist et måltid sammen, som enten ikke var rester efter noget fotoværk, overlevelse i form af rugbrød, takeaway eller lignende. Så jeg trængte lidt til at lave noget mad, som jeg havde lyst til. Noget godt. Noget enkelt. Så afsted til slagteren. Købe koteletter. Det her er vel nærmest det man kalder herregårdskoteletter. I hvert fald kostede de noget nær en herregård. 300gram stykket, så det var faktisk en lille smule frås. Men skal man, så skal man. Du kan vel godt høre på mit toneleje, at jeg ikke fortryder det voldsomt. Det var alle pengene værd og lige det jeg havde brug for.
Æbler og svin passer godt sammen. Ikke så underligt at æbleflæsk er blevet den klassiker, som det en gang er blevet. Men der er det jo normalt brystflæsket, som bruges. Her valgte jeg koteletterne, som i mine øjne er mindst lige så godt. Men hvor man normalt kører over i en gang bløde løg sammen med æbleflæsket, kørte jeg æblerne ganske straigth her. Godt med salvie dog og selvfølgeligt. Rigeligt smør. Både til kotelet og æbledel.
Man kan godt regne ud, at denne mængde af svin, smør og måske også æbler er jo nærmest et hjerteanfald, som venter på at ske. Så der skulle også lidt salat på siden. Ok. Det er vist ikke den som redder mig. Men jeg stegte lidt små halverede salathoveder i meget lidt olie på en varm pande til de havde taget farve. Tog dem af, kom på et fad. Krydrede med peber. Dryssede lidt sprøde tern af bacon over (som var til overs fra receptionen – Nu må det snart være slut). Herefter lidt olivenolie. Fintrevet parmesan og lidt citronskal. Ja, kigger man det igennem, så er det vist heller ikke denne salat, som redder mig fra anfaldet. Men i hvert fald smagte det godt.
Hele retten er altså nem. Det er godt til vintersulet. Det bliver koldere og koldere, så vi skal have noget at stå imod med. Og næsten bedst af alt, så tager den bare tyve minutter at lave i alt. Det er fra grisen ligger på køl og panderne er skuffen til du kan sætte dig ved bordet og spise. Eller i vores tilfælde, at jeg kan tage det første billede og spise cirka tre minutter efter.
Svinekoteletter med æble og salvie.
Ingredienser
- 2 store svinekoteletter
- 2 store eller 4 små æbler
- 2 fed hvidløg
- 8 kviste salvie
- Salt og peber
- 50 g smør
- Olie til stegning
Sådan gør du
- Varm to pander op. Kom en spsk olie i hver af dem.
- Krydder koteletterne med salt og peber. Brun dem af på begge sider og tilsæt 25g smør og et par salvieblade og 2 fed hvidløg, som er knust med håndroden - bang. Steg koteletterne 4-5 minutter på hver side ved mellem varme. Kør lidt af smørret over koteletterne løbende. Lad dem trække 3 minutter før servering.
- Del æblerne i 4 og fjern kernehuset. Lad skrællen blive på. Steg æblerne til de er møre i den anden pande med godt med smør, salt, peber og salvie. De må gerne stege ved hård varme, så de branker en smule på nogle af siderne.
- Server koteletterne toppet op med æbler.