I fredags faldt jeg over to kg rødbeder. Brugsen havde 20% rabat på deres økologiske varer, så jeg fik handlet en hel del forskelligt ind.
Jeg elsker, sådan knuselsker, en leverpostej mad med syltede rødbeder. I år skulle der også være plads til de hjemmesyltede rødbeder på hylden. Det er slet ikke så svært.
Med alt det her syltning, så hvis det ikke er fordi du selv har produkterne i haven eller gratis adgang til dem på anden vis, så er der ikke meget at spare ved det, hvis du kun har pengebrillerne på. Til gengæld er selvtilfredsheden, overskuds-statementet og selvfølgeliget smagen mange gange bedre og større. For mig er det forholdsvist nyt med alt det syltning, men det er dejligt afstressende… Og en god overspringshandling, når man lige mangler at lave det sidste arbejde for at være klar til mandag morgen på jobbet.
Opskriften har jeg sjusset mig lidt frem til. Mange opskrifter byder på et stykke peberrod i glasset, det kunne jeg ikke præstere idag. Til gengæld skruede jeg op for lidt flere krydderier end jeg har set andre steder.
Hvad skal du bruge?
- 2kg rødbeder
- 8dl eddike
- 2dl vand
- 450g sukker
- 1 spiseskefuld salt
- 1 teske sennepsfrø
- 1 teske fennikelfrø
- 1 teske sorte peberkorn
- 1 teske spidskommen
- 1 kanelstang
- 3 stjerneanis
- Atamon til skyldning af glassene.
Kog dine rødbeder møre i letsaltet vand. Du skal ikke skrælle dem, men skyld dem eventuelt hvis der skulle være jord på dem. De skal koge et sted mellem 30 og 45 minutter alt efter størrelse. Test med en kniv om de er møre.
Skold og skyld dine glas i god tid i atamon i god tid. Lad dem tørre med bunden op på et viskestykke. For god ordens skyld, så skyl altid lige et ekstra. Det er så irriterende at stå og mangle glas i kampens hede.
Når de er møre hælder du kogevandet fra og hælder koldt vand over. Denne lille overraskelse gør at skindet slipper og det kan gnides af nemt. De skæres i cirka 1 cm tykke skiver og kommes i glassene.
Giv eddike, vand og krydderier et hurtigt opkog. Hvis du ønsker at give dine rødbeder lidt længere levetid, så kan du komme lidt atamon i syltelagen. Atamon er vældigt kunstigt og der er nogle som ikke kan tåle det. Dog skal du være opmærksom på at Atamonen mister sin virkning på 100 grader. Det vil sige at det først skal tilsættes efter lagen er kogt igennem.
Overhæld dine rødbeder med lagen og luk til med det samme.
… Nu er du leverpostejsklar!