Jeg kan godt lide tapas. Det skal ikke være nogen hemmelighed. Meeen så skal det altså også være spanske tapas. Ikke thai tapas. Ikke Snappas. Ikke røget laks med rygeost creme. Ikke alle mulige andre gode ting, som man lige kan finde på, som anrettes i små skåle og så kalder man det bare tapas – Fordi det er så hyggeligt.
Ja, man kan godt høre, at jeg er en gennemsur gammel mand. Men ret skal være ret, for jeg har altid lært, at hvis man endeligt skal galpe sådan op, så må man hellere være en smule konstruktiv. Så jeg må jo nok hellere begynde at give lidt opskrifter på, hvad jeg så mener er på sin plads, når man laver rigtige tapas. Altså min helt personlige favorit er croquetas. Friterede klumper, som kan være fyldt med alt fra ost til bacalao. Jeg har lavet en omgang her med sortfods skinke og svampe. I er advaret nu – Det er gamle billeder, som er i det indlæg.
Man skal jo starte et sted, så her får I opskriften, på den allestedsnærværende spanske æggekage, tortilla de patatas, som du både kan få for sig selv, men også nogle gange i kedeligt hvidt bocadillo brød. Patatas betyder for god ordens skyld kartofler. Jeg har også set, at de har sneget røde pebre ind i dem fra tid til anden. Hvis du vil gå fuldstændig wack og helt væk fra originalen, så lad den køle og top den op med røget laks, fed creme fraiche og godt med urter. Men så er det noget heeeeeeeelt andet end en tortilla i dens oprindelige form.
Den her tortilla blev lavet i en pande på cirka 20cm.
Tortilla de patatas - Spansk æggekage.
Ingredienser
- 1 bagekartoffel
- 2 små eller 1 stort zittaurløg
- 1 fed hvidløg
- 7 æg str M
- Salt og peber
- Olie
Sådan gør du
- Skræl kartoflen og skær den i tynde skiver. Striml løgene. Hak hvidløget fint.
- Sauter løg, kartofler og hvidløg i godt med olie i cirka 7-8 ved mellem varme. Løgene skal være klare og hverken de eller kartoflerne skal tage farve.
- Pisk æggene godt sammen, krydr med salt og peber og kom den på panden. Steg i cirka 5-6 minutter til den har sat sig i bunden og i siderne. Nu kan du enten vende og stege den færdigt i panden eller gøre den færdig i ovnen. Sidstnævnte er den klart nemmeste. Cirka 10 minutter i en forvarmet ovn på 180 grader.
- Nydes både varm, lun eller kold.
Ægte tapas er fantastisk – spiste på en tapas bar i kbh på Israels Plads for mange år siden, der faldt jeg i svime over en af retterne, en simre ret med mørbrad i godt krydret portvinssauce. Har forgæves prøvet at finde opskriften siden, måske du kender til den?
Det har jeg godtnok ikke hørt om.
Men synes faktisk der er mange som tænker simremad ind i tapas – Men det er nok fordi de fleste tænker røget laks ind i.
Thomas
Var fornylig ude og spise tapas; her var både fish’n’chips og noget thai-halløj. Det er simpelthen for mærkeligt for mig, så lad da være med at kalde det tapas!!! Vi kan være sure sammen 😉
Jeg elsker at være sur. Det er faktisk en af mine spidskompetencer! Skulle vi måske være sure over en gang rødvin og med noget god med?
Thomas
Den slags surhed er jeg altid med på 😉